yeni hazar profiline, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, yeni statü için imzalarını koydu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, imzalanan antlaşmayla Hazar Denizi’nin özel bir yasal statüye sahip olacağını söyledi. Birleşmiş Milletler 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin burada kullanılamıycağına dikkat çeken Nazarbayev, kıyı ülke devlet başkanlarının ortak kararıyla Hazar’ın göl gib Kabul edildiğini ve Hazar’ın statusü ve yeraltı kaynaklarının kullanımına kıyı ülkelerin ortak kararıyla hayata geçebileceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS)), dünya üzerinde okyanusların kullanımı, uluslararası işletmeler için kurallar koymaya, işletmeler, çevre ve deniz doğal kaynaklarının yönetimine ilişkin ulusların hak ve sorumluluklarını tanımlayan uluslararası bir sözleşmedir. Antlaşma 10 Aralık 1982 tarihinde Jamaika’nın Montego Bay kentinde imzalanmış olup 16 Kasım 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kaynak: euroturknews.com
Bu haber 5735 defa okunmuştur.