Borsa İstanbul’da ‘Çin Etkisi’: Endekslerde Büyük Düşüş!
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni tarifelerin ardından, birçok ülkenin müzakereye açık olması piyasalarda iyimser bir hava yaratmıştı.
Almanya ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek teknik resesyona girmekten son anda kurtuldu.
Almanya ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek teknik resesyona girmekten son anda kurtuldu. Hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlardaki artış bu sınırlı büyümede belirleyici olurken, geçen yılın son çeyreğinde yaşanan yüzde 0,2’lik küçülme ardından gelen bu büyüme verisi, ülkenin “üst üste iki çeyrek küçülme” tanımıyla ifade edilen teknik resesyona girmemesini sağladı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Ocak-Mart 2025 döneminde çeyrek bazda yüzde 0,2 arttı. Yıllık bazda ise takvim etkisinden arındırılmış GSYH yüzde 0,2 daraldı.
Piyasalarda da büyümenin yüzde 0,2 olacağı yönünde bir beklenti vardı. Böylece büyüme verisi, ekonomide zayıf da olsa pozitif bir sinyal olarak yorumlandı.
Ancak ekonomistler, bu kırılgan toparlanmanın kalıcı olmadığını ve yapısal zorlukların devam ettiğini belirtiyor. Üretimdeki zayıflık, ihracattaki durgunluk ve imalat sektörüne bağımlılığın, Almanya’yı küresel ekonomik gerilimlere karşı savunmasız kıldığı ifade ediliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük vergisi politikaları da Alman ekonomisi için özel bir risk oluşturuyor. Berlin yönetimi, bu küresel ticaret gerilimlerini gerekçe göstererek daha önce 2025 yılı için yüzde 0,3 olan büyüme tahminini yüzde 0’a çekmişti.
Almanya, 2024 yılında yüzde 0,2 küçülmüş ve 2023’te de yüzde 0,3 daralmıştı. Böylece son iki yılda büyüyemeyen tek G7 ülkesi olmuştu. Eğer bu yıl da büyüme kaydedilmezse, Almanya art arda üç yıl durgunluk yaşayan ilk G7 ekonomisi haline gelecek.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni tarifelerin ardından, birçok ülkenin müzakereye açık olması piyasalarda iyimser bir hava yaratmıştı.
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi üzerinde yapılan önemli değişiklikler, erken emeklilikle ilgili beklentileri etkiledi.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2024 yılı sonunda Türkiye otomotiv pazarının yaklaşık 1 milyon 100 bin adetle kapanmasını öngördüklerini belirterek, bu rakamın mevcut ekonomik koşullarda...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, çiftçilere yönelik destekleme ödemelerinin bugün gerçekleştirileceğini duyurdu.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorumlar (0)