Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) önceki dönem başkanları Hikmet Çetin, Hüsamettin Cindoruk, Cahit Karakaş ve Mustafa Kalemli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması gerektiğini belirten ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride hukukun üstünlüğüne, adil yargılama hakkına ve yargı bağımsızlığına dikkat çekildi.
Gazeteci Hilal Köylü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı bildiride, dört eski TBMM Başkanı şu ifadelere yer verdi:
“İktidara sahip olanların adaletten sapmaları ve topluma zarar vermeleri önündeki en büyük engel, demokratik hukuk devleti ve evrensel hukuk ilkeleridir.”
“Adil Yargılanma Hakkı En Büyük Güvencedir”
Eski başkanlar, bildiride Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na atıfla, hukukun herkes için eşit uygulanması gerektiğini vurguladı. Adil yargılanma hakkının tüm vatandaşların güvencesi olduğunun altı çizilirken, bağımsız ve tarafsız yargının önemine dikkat çekildi:
“Yargının bağımsız olmadığı yerde adaletten, hukuktan ve güven içinde yaşamaktan söz edilemez. Kararların, bağlı olunan güçlerce değil, bağımsız yargı tarafından verilmesi gerekir.”
İmamoğlu’nun Diplomasının İptali Eleştirildi
Bildiriye göre, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın 31 yıl sonra iptal edilmesi “tuhaf” bir karar olarak nitelendirildi. Bu kararın hukukçular tarafından şiddetle eleştirildiği vurgulandı:
“Sayın İmamoğlu’na bugüne kadar üniversite tarafından resmi bir tebligat yapılmamış olması da düşündürücüdür.”
“Gizli Tanıkla Tutuklama Kabul Edilemez”
Bildiride, İmamoğlu’nun terör örgütleriyle ilişkilendirildiği ve yolsuzluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmasının da hukuka aykırı olduğu savunuldu. Gizli tanık beyanlarına dayanan tutuklamanın kabul edilemez olduğu belirtildi:
“Ekrem İmamoğlu’nun kaçma ihtimali olmadığı açıktır. Ceza Kanunları’na göre tutuklama, bir ceza değil sadece tedbirdir. Bu durumda tutuksuz yargılanması hukuka uygun olandır.”
“Hukuk Devleti Zedelenmemeli”
Dört eski Meclis Başkanı, çağdaş hukuk devleti ilkesinin zarar görmemesi gerektiğini belirterek kamuoyuna şu mesajı verdi:
“Ülkemizin demokratik hukuk devleti kimliğinin ve ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi için, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sağlanmalı, tutuksuz yargılanma esas alınmalıdır.”
Yorumlar (0)