İmamoğlu'nun Gözaltına Alınması, New York'ta Protesto Edildi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve bazı İBB yöneticilerinin gözaltına alınması, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi ABD’de de büyük yankı uyandırdı.
Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ikinci tur oylama sonucunda başbakan seçildi ve yemin ederek resmen görevine başladı. Merz, böylece İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın 10. başbakanı oldu.
Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ikinci tur oylama sonucunda başbakan seçildi ve yemin ederek resmen görevine başladı. Merz, böylece İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın 10. başbakanı oldu.
Federal Meclis Başkanı Julia Klöckner başkanlığında toplanan genel kurulda yapılan gizli oylamada Merz, ikinci turda 618 milletvekilinden 325’inin oyunu aldı. Oylamada 289 milletvekili “hayır” oyu kullanırken, 1 oy çekimser kaldı, 3 oy ise geçersiz sayıldı. Merz, ilk turda 310 oy almış ancak başbakan seçilmek için gerekli olan 316 oyu geçememişti.
Oylamayı Merz’in eşi Charlotte Merz ile kızları Constanze ve Carola meclis tribününden izledi. Eski Başbakan Angela Merkel ise yalnızca ilk tur oylamada tribünde yer aldı, ikinci tura katılmadı.
Seçim sonucunun açıklanmasının ardından Merz, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in bulunduğu Bellevue Sarayı’na giderek, kendisine verilen “başbakanlığa atama” belgesini teslim aldı. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Merz’i tebrik ederek başarılar diledi.
69 yaşındaki Merz, daha sonra yemin etmek üzere Federal Meclis’e döndü. Federal Meclis Başkanı Klöckner’in elinde tuttuğu yemin metnini yüksek sesle okuyan Merz, yeminin ardından genel kurulda başbakanlara ayrılan koltuğa oturdu ve resmen görevine başladı.
Yeni başbakanın göreve başlamasının ardından kabinenin yeni üyeleri de Bellevue Sarayı’na giderek atama belgelerini alacak. Ardından meclise dönerek yemin edecek olan bakanlar, resmi olarak görevlerine başlamış olacak.
Almanya’da 23 Şubat’ta düzenlenen erken genel seçimlerin ardından CDU/CSU partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 9 Nisan’da hükümeti kurmak için koalisyon protokolü üzerinde anlaşmaya varmıştı. Söz konusu protokol, CDU, CSU ve SPD’nin yetkili kurullarından onay alarak 5 Mayıs’ta üç parti lideri tarafından imzalanmıştı. Yeni koalisyonun mecliste toplam 328 sandalyesi bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve bazı İBB yöneticilerinin gözaltına alınması, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi ABD’de de büyük yankı uyandırdı.
İran ile yaşanan gerilim, Ortadoğu’daki istikrarsızlığı artırırken, ABD’nin bölgedeki askeri gücünü artırma yönünde adımlar atması devam ediyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği rahatsızlık sonucu 61 yaşında hayatını kaybetti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile devam eden savaşta ateşkes sağlanması sonrası diplomatik görüşmelere açık olduklarını belirtti.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yorumlar (0)