Almanya’da Friedrich Merz İlk Turda Başbakan Seçilemedi
Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ilk tur oylamada başbakan seçilemedi.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine, Almanya’nın iç siyasetine müdahale etmeme çağrısında bulundu.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD hükümetine, Almanya’nın iç siyasetine müdahale etmeme çağrısında bulundu. Merz, Amerikan kamuoyundan gelen açıklamaların “Almanya hakkında saçma görüşler içerdiğini” belirterek, bu tür değerlendirmelerin iki ülke ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulundu.
ZDF televizyonuna konuşan Merz, özellikle ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımı eleştirdi. Rubio, Almanya’da muhalefetteki Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin iç istihbarat kurumu tarafından “aşırı sağcı oluşum” olarak sınıflandırılmasını, “örtülü tiranlık” olarak nitelendirmişti.
Merz ise, “Amerika’dan her zaman aşırı uç partiler ile siyasi merkez partileri arasında ayrım yapabildikleri yönünde bir izlenimim vardı,” diyerek, ABD’nin bu konuda tarafsız kalması gerektiğini vurguladı. Kendisinin hiçbir zaman Amerikan seçimlerine müdahale etmediğini belirten Merz, “Amerikan hükümetini, Almanya’nın iç siyasetinden uzak durmaya teşvik etmek istiyorum,” ifadelerini kullandı.
Merz ayrıca, ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen ismi Donald Trump ile henüz tanışmadığını, ancak yakında bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi. İki liderin en geç Haziran ayında yapılacak NATO Zirvesi’nde yüz yüze görüşmesi bekleniyor.
Avrupa’nın da ABD kadar güçlü bir siyasi ve ekonomik aktör olduğunu vurgulayan Merz, “Avrupalılar olarak sunabileceğimiz şeyler var. Tüketici sayısı bakımından Amerika ve Kanada’nın toplamından daha büyüğüz,” diyerek, Avrupa’nın küresel dengelerdeki rolüne dikkat çekti.
Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ilk tur oylamada başbakan seçilemedi.
İsveç’in başkenti Stockholm’de, Adolf Hitler’in doğum günü olan 20 Nisan’da bir otoyol girişine Nazi bayrağı asıldı. Olay, kamuoyunda büyük tepki topladı.
Gazze’ye insani yardım taşıyan ve İsrail ablukasının sona erdirilmesini hedefleyen Freedom Flotilla Coalition (FFC), Cuma günü gece yarısından sonra uluslararası sularda drone saldırısına uğradıklarını duyurdu.
İstanbul’da öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, kentte ve çevre illerde art arda çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Depremler, vatandaşlar arasında paniğe yol açarken, birçok kişi kendini sokağa...
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yorumlar (0)