ABD’nin Yeni Tarifelerinden En Çok Etkilenecek Ülkeler
ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlediği etkinlikte, karşılıklılık esaslı ticari tarifelere ilişkin bir kararname imzaladı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2024 yılı raporuna göre, küresel askeri harcamalar bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2024 yılı raporuna göre, küresel askeri harcamalar bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, Soğuk Savaş sonrası dönemin en keskin yükselişi olarak kayda geçti.
Harcamaların %60’ı Beş Ülkeden
2024’te dünya genelindeki askeri harcamaların %60’ı yalnızca beş ülke tarafından gerçekleştirildi: ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan.
ABD, 997 milyar dolarlık harcamayla küresel askeri harcamaların %37’sini ve NATO içindeki harcamaların %66’sını üstlendi.
Çin, %7 artışla 314 milyar dolara ulaşırken, son 10 yılda askeri bütçesini %59 artırmış oldu.
Rusya, %38’lik artışla 149 milyar dolar harcadı. Bu miktar, ülkenin GSYH’sinin %7,1’ine denk geliyor.
Almanya, %28’lik artışla 88,5 milyar dolar harcayarak tarihinde ilk kez dünya sıralamasında 4. sıraya yükseldi.
Hindistan, %1,6 artışla 86,1 milyar dolarlık harcamayla 5. sırada yer aldı.
Türkiye’nin Harcamaları 10 Yılda %110 Arttı
Raporda, Türkiye’nin 2015–2024 döneminde askeri harcamalarını %110 oranında artırdığı, 2024 yılı özelinde ise bir önceki yıla göre %12 artışla 25 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
İsrail ve Ukrayna Öne Çıktı
İsrail, Gazze’ye yönelik operasyonların etkisiyle askeri harcamalarını %65 artırarak 46,5 milyar dolara çıkardı. Bu, 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana en büyük artış olarak kayıtlara geçti.
Ukrayna, savaş koşullarına rağmen %2,9 artışla 64,7 milyar dolar harcadı. Bu rakam, ülkenin GSYH’sinin %34’üne denk geliyor.
Orta Doğu’da Suudi Arabistan Zirvede
Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük, dünyanın ise yedinci en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.
İran ise yaptırımlar nedeniyle harcamalarını %10 azaltarak 7,9 milyar dolara düşürdü.
1990’dan Bu Yana Kişi Başına En Yüksek Harcama
2024’te kişi başına düşen küresel askeri harcama 334 dolar ile 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
SIPRI uzmanı Xiao Liang, 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığına dikkat çekerek, “Askeri güvenliğe öncelik verilmesi, ekonomik ve sosyal alanda ciddi ödünleşmelere yol açabilir,” değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlediği etkinlikte, karşılıklılık esaslı ticari tarifelere ilişkin bir kararname imzaladı.
Lübnan ile Suriye arasındaki sınır hattında yeni çatışmalar patlak verdi.
İran, Basra Körfezi’nde akaryakıt kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle iki yabancı petrol tankerine müdahale etti. İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Tanzanya bayraklı “Sea Ranger” ve “Selama” adlı...
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmeye yönelik yeni bir barış planı sunduğu öne sürüldü.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorumlar (0)