Borsa İstanbul’da ‘Çin Etkisi’: Endekslerde Büyük Düşüş!
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni tarifelerin ardından, birçok ülkenin müzakereye açık olması piyasalarda iyimser bir hava yaratmıştı.
Yeni haftaya küresel piyasalarda yaşanan büyük düşüşlerle başlarken, gelişmekte olan ülke piyasaları da bu düşüşe olumsuz bir şekilde eşlik ediyor.
Yeni haftaya küresel piyasalarda yaşanan büyük düşüşlerle başlarken, gelişmekte olan ülke piyasaları da bu düşüşe olumsuz bir şekilde eşlik ediyor. Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde sert bir düşüş gözlemlenirken, Türkiye’nin risk primi de belirgin bir artış gösterdi.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri, 372 baz puanı görerek Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 19 Mart’ta iç siyasetteki gelişmelerle Türkiye’nin risk priminde yukarı yönlü bir hareket gözlemlenmiş ve 300 baz puanın üzerine çıkmıştı. ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, küresel piyasalarda yaşanan bu büyük kayıpların gelecekteki olası sorunlara işaret ettiğini belirtti.
‘Ekonomik Bir Nükleer Kışa Gidiyoruz’
Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisiyle korku göstergeleri de artış gösterdi. Wall Street’in “korku göstergesi” olarak bilinen VIX Endeksi, 60’ın üzerine çıkarak ağustostan bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti. Bu durum, yatırımcıların riskten kaçınmaya başladığını ve güvenli liman olarak görülen varlıklara yöneldiklerini gösteriyor.
Korku, özellikle gümrük vergilerinin resesyon riskini artırması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gitmesi beklentileriyle yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, ticaret savaşlarının piyasalar üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu ortaya koyuyor. Çin’in de ABD’nin gümrük vergilerine karşı verdiği misillemelerin etkisi, piyasalar üzerinde belirgin olumsuz etkiler yaratmaya devam ediyor.
Türkiye’nin risk primi ve küresel piyasalarda artan belirsizlikler, önümüzdeki dönemde daha fazla ekonomik dalgalanma yaşanabileceğini işaret ediyor.
Kaynak: Haber Merkezi
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni tarifelerin ardından, birçok ülkenin müzakereye açık olması piyasalarda iyimser bir hava yaratmıştı.
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi üzerinde yapılan önemli değişiklikler, erken emeklilikle ilgili beklentileri etkiledi.
Bankaların mevduat faiz oranları son günlerde yüzde 50’nin üzerine çıkarak dikkat çekici seviyelere ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan nisan ayı verilerine göre, TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi 1,55 puanlık düşüşle 72,12 seviyesine gerileyerek son 6 ayın en düşük...