Almanya’da Merz’in Göçmen Açıklamalarına Tepkiler Sürüyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in düzensiz göçmenleri “şehir manzarasında bir sorun” olarak nitelemesi, sanat, siyaset ve sivil toplumdan kadınların mektup tepkisine, muhalefet eleştirilerine ve sokak protestolarına yol açtı.

29 Eki 2025 - 16:52 YAYINLANMA
Almanya’da Merz’in Göçmen Açıklamalarına Tepkiler Sürüyor

Kadınlar Merz’e Mektup Yazdı

Almanya’da sanat, bilim, siyaset ve sivil toplumdan 50 kadın, Başbakan Merz’e bir mektup yazarak kadınların korunması ve güvenliği için daha fazla çaba göstermesini talep etti. Mektupta, Merz’in açıklamalarının “cinsiyetçilikten etkilenen kadınlar ile ırkçılığın kurbanlarını birbirine karşı kışkırttığı” ifade edildi.

İmzacılar arasında Yeşiller Partisi Eş Başkanı Ricarda Lang, iklim aktivisti Luisa Neubauer, şarkıcı Joy Denalane, yazar Alice Hasters ve ekonomist Isabella Weber gibi isimler yer aldı.

Mektupta, hükümetten cinsel ve aile içi şiddetin daha etkin şekilde cezalandırılması, kamusal alanların aydınlatılması ve izlenmesi, kadına yönelik şiddet verilerinin güvenilir biçimde toplanması ve şiddet koruma yasasının güçlendirilmesi talep edildi.

Muhalefet ve Uzmanlardan Sert Eleştiriler

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, göçmenleri topluca suçlayan söylemleri reddederek, “Başbakanın suç ve göçmenlik kavramlarını birbiriyle bağdaştırması kabul edilemez” dedi.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher ise açıklamaların toplumsal kutuplaşmayı derinleştirdiğini ve ekonomik hasara yol açtığını belirtti.

Merz’in Açıklamaları ve Tepkiler

Potsdam’da 14 Ekim’de düzenlenen etkinlikte Merz, göç politikasındaki ilerlemeyi değerlendirirken, düzensiz göçmenleri “şehir manzarasında bir sorun” olarak nitelemişti. Açıklamalar, Yeşiller ve Sol Parti’den sert eleştiriler aldı. Merz, eleştirilere rağmen ifadelerini savunarak, “Geri çekeceğim hiçbir şeyim yok” dedi.

Sokakta Protestolar

CDU Genel Merkezi önünde toplanan yaklaşık 7 bin kişi, Merz’in açıklamalarını protesto etti. Muhalefet temsilcileri, Merz’in ifadelerinin tüm göçmenleri genel şüphe altında bıraktığını vurguladı.

Kamusal Alan ve Kadın Güvenliği

Mektup inisiyatifinin öncüleri, mektubu internet üzerinden yayımlayarak diğer kadınların da imza atmasını planlıyor. “Herkesin kendini rahat hissedebileceği bir kamusal alan ve kadınların sokakta ve evlerinde güvenliği” talepleri ön plana çıktı.

 

 

Kaynak :
Haber Merkezi

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: