Fransa Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy Yolsuzluk Davasında Suçlu Bulundu
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007 seçimlerinde Kaddafi rejiminden yasa dışı fon aldığı iddiasıyla suçlu bulundu. Diğer yolsuzluk suçlamalarından beraat etti ve temyiz hakkı saklı.
Paris Mahkemesi, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi, 2007 seçimlerinde zaferini garantilemek amacıyla Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminden yasa dışı fon kabul ettiği iddiasıyla suçlu buldu.
Diğer Suçlamalardan Beraat Etti
Sarkozy, kamu fonlarını zimmetine geçirme, pasif yolsuzluk ve kampanya finansmanı sınırlarını aşma suçlarından beraat etti. Mahkeme, kararın ayrıntılarını henüz açıklamadı ve Sarkozy’ye hemen ceza vermedi.
Tarihî Mahkumiyet
70 yaşındaki Sarkozy, yüksek düzeyde bir suçtan mahkûm edilen ilk eski Fransa Cumhurbaşkanı oldu. Savcılar, Sarkozy’nin Kaddafi hükümetinden milyonlarca doları gizlice seçim kampanyasına aktardığını iddia etmişti. Sarkozy, bu iddiaları duruşma boyunca reddetti.
Diğer Sanıklar
Davada, aralarında iki eski bakanın da bulunduğu 11 sanık yer alıyor.
-
Claude Gueant ve Brice Hortefeux, Sarkozy’nin Kaddafi ile yolsuzluk anlaşmasını kurmasına yardımcı olmakla suçlanıyor.
-
Savcılar, bakanlar için sırasıyla altı ve üç yıl hapis cezası talep ediyor.
Dava Tarihçesi
Dava, Mart 2011'de bir Libya haber ajansının Kaddafi hükümetinin Sarkozy’nin 2007 seçim kampanyasını finanse ettiğini bildirmesiyle ortaya çıktı. Sarkozy, 2011’de Libya’ya askeri müdahale için bastıran ilk Batılı liderlerden biri olarak hatırlanıyor. Kaddafi aynı yıl Ekim ayında öldürülmüş ve on yıllık otoriter yönetimi sona ermişti.
- Libya
- Fransa
- Nicolas Sarkozy
- Dava
- Fransa siyaseti
- Muammar Gaddafi
- Kaddafi
- yolsuzluk davası
- eski cumhurbaşkanlar
- 2007 Fransa seçimleri
- Paris mahkemesi
- siyaset skandalı