İngiltere’de skandal: Yanlışlıkla serbest bırakılan iki mahkum için geniş çaplı arama başlatıldı

İngiltere’de iki mahkumun yanlışlıkla serbest bırakılması ülke gündemini sarstı. Polis, Brahim Kaddour-Cherif ve William Smith’i arıyor. Hükümet, cezaevlerindeki güvenlik zaafiyetleri nedeniyle eleştirilerin hedefinde.

06 Kas 2025 - 10:54 YAYINLANMA
İngiltere’de skandal: Yanlışlıkla serbest bırakılan iki mahkum için geniş çaplı arama başlatıldı

İngiltere’de “yanlışlıkla serbest bırakılan” iki mahkum aranıyor

İngiltere polisi, geçtiğimiz hafta iki mahkumun “yanlışlıkla salıverilmesi” üzerine çarşamba günü geniş çaplı operasyon başlattı. Olay, hükümetin cezaevlerinde yeni güvenlik tedbirleri aldığı bir döneme denk geldi.

Londra’nın güneybatısındaki Wandsworth Cezaevi, geçen yıl bir mahkumun yemek kamyonuna saklanarak kaçtığı olaydan sonra özel denetim altına alınmıştı. Aynı cezaevinde bu kez Brahim Kaddour-Cherif (24) isimli mahkumun 29 Ekim’de hatayla serbest bırakıldığı açıklandı.

Surrey Polisi ise William Smith (35) adlı mahkumun, dolandırıcılık suçundan aldığı 45 aylık cezasına rağmen yanlışlıkla tahliye edildiğini duyurdu.

Polis: “Altı günlük farkı kapatmaya çalışıyoruz”

Soruşturmayı yürüten yetkili Paul Trevers, “Cherif altı gündür kayıp, ancak ekibimiz farkı hızla kapatmak ve yerini tespit etmek için yoğun çaba sarf ediyor,” açıklamasında bulundu.

Cezayir vatandaşı olan Kaddour-Cherif, 2019’da İngiltere’ye yasal yollarla girmiş ancak vizesinin süresi dolmasına rağmen ülkede kalmaya devam etmişti. Ayrıca, “hırsızlık amacıyla izinsiz girmek” ve “teşhircilik” suçlarından hüküm giymiş, farklı isimlerle kayıt yaptırdığı da tespit edilmişti.

Hükümet eleştirilerin hedefinde

Olayların ardından İngiltere Başbakan Yardımcısı David Lammy, “büyük bir öfke” duyduğunu belirtirken, sistemdeki aksaklıklardan önceki Muhafazakâr hükümeti sorumlu tuttu.

Ancak Lammy, kısa süre önce Avam Kamarası’nda yapılan bir sorguda, “Kebatu olayından sonra başka mahkumların da yanlışlıkla serbest bırakılıp bırakılmadığı” yönündeki sorulara yanıt vermekten kaçınmıştı.

Daha önce de benzer bir olay yaşanmıştı

2024’te Etiyopyalı sığınmacı Hadish Gerberslasie Kebatu, Londra'nın doğusundaki Chelmsford Cezaevi’nden yanlışlıkla tahliye edilmişti. 14 yaşındaki bir kıza cinsel saldırı suçundan hüküm giyen Kebatu, iki gün sonra yakalanarak Etiyopya’ya sınır dışı edilmişti.

Bu olayın ardından hükümet, “bağımsız soruşturma” başlatıldığını ve cezaevlerinde daha sıkı güvenlik önlemleri uygulanacağını duyurmuştu. Ancak son gelişmeler, İngiltere’deki cezaevi sisteminin hâlâ ciddi zafiyetler taşıdığını bir kez daha ortaya koydu.

 

 

Kaynak :
Haber Merkezi

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: