ABD 4 yıl sonra Afganistan’a dönmek istiyor: Hedef Çin’in nükleer silahları
ABD Başkanı Donald Trump, Bagram Hava Üssü’nü yeniden almak istediklerini açıkladı. Trump, üssün Çin’in nükleer silah üssüne sadece bir saat mesafede bulunduğunu belirtti. ABD, 2021’de Afganistan’dan çekilirken bu üssü gizlice terk etmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ziyareti kapsamında Başbakan Keir Starmer ile düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’ne geri dönmek istediğini açıkladı. Trump, “Onlar bizden bazı şeyler istiyor, biz de bu üssü geri almak istiyoruz. Bu bizim için önemli, hatta flaş bir haber olabilir” ifadelerini kullandı.
Trump, Bagram’ın önemine dikkat çekerek, “Üssü istememizin sebeplerinden biri, Çin’in nükleer silahlarını yaptığı yerin sadece bir saat uzaklıkta olmasıdır” dedi.
ABD’nin en stratejik merkeziydi
Bagram Hava Üssü, 11 Eylül saldırılarının ardından başlatılan Afganistan operasyonunda yaklaşık 20 yıl boyunca ABD ve NATO güçlerinin en stratejik merkezi olmuştu. Ancak ABD ve müttefikleri, Temmuz 2021’de burayı gizlice terk etmişti. Çekilmenin hemen ardından Taliban ülkenin büyük bölümünü, kısa süre sonra da başkent Kabil’i ele geçirmişti.
Trump, göreve dönmesinden bu yana birçok kez Bagram’ın kaybını eleştirmiş ve bunu selefi Joe Biden’ın “yanlış yönetimine” bağlamıştı.
Gizli çekilme tartışmaları
Associated Press’in (AP) aktardığına göre, ABD askerleri yaklaşık 20 yıl sonra elektrikleri keserek ve Afgan komutanlara haber vermeden üssü terk etti. Üssün yeni Afgan komutanı, Amerikalıların ayrıldığını ancak iki saat sonra öğrenebilmişti.
Afgan askeri yetkililerine göre, Kabil’e bir saatlik mesafedeki üs, Afgan ordusu kontrolü ele almadan önce yağmacılar tarafından işgal edilmişti. On yıllık asker Abdul Raouf, o anları “İlk başta Taliban olduklarını düşündük” sözleriyle anlattı.
Bagram’ın yeniden ABD kontrolüne geçip geçmeyeceği, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetleri ve küresel güç dengeleri açısından kritik bir tartışma konusu olarak öne çıkıyor.