Çin, Fucien uçak gemisinde yeni nesil savaş uçaklarını test etti
Çin, üçüncü uçak gemisi Fucien’de J-15T, J-35 ve KJ-600 uçaklarını test ederek EMALS teknolojisiyle operasyonel gücünü artırdı. Bu gelişme, Çin’in donanma kapasitesinde yeni bir dönüm noktası oldu.
Çin, donanma gücünü ileriye taşıyacak yeni bir adım attı. Çin devlet televizyonu CCTV’nin aktardığına göre, Fucien uçak gemisi üzerinde gelişmiş 4. nesil J-15T, 5. nesil J-35 savaş uçakları ve yeni nesil erken uyarı ve kontrol uçağı KJ-600 test edildi.
Testlerde, uçak gemisinin elektronik katapult sistemi ile kalkış ve inişlerdeki kontrollü yakalama kabiliyeti denendi. Dünyada ABD’nin F-35’inden sonra uçak gemisinde kullanılabilen ikinci hayalet savaş uçağı olarak öne çıkan J-35, ilk kez bir uçak gemisi üzerinden uçuş gerçekleştirdi. “Uçan köpek balığı” olarak bilinen J-15’in gelişmiş versiyonu J-15T ve Tip 003 sınıfı gemiler için geliştirilen KJ-600 de testlerde yer aldı.
Fucien’de yapılan bu testlerin, farklı hava araçlarının uçak gemisi formasyonuna entegrasyonunu kolaylaştıracağı ve geminin operasyonel kabiliyetini güçlendireceği ifade edildi.
Çin’in Üçüncü Uçak Gemisi
17 Haziran 2022’de Şanghay’daki Ciangnan Tersanesi’nde suya indirilen Fucien, Çin’in üçüncü uçak gemisi olma özelliğini taşıyor. 80 bin tonluk gemi, Elektromanyetik Uçak Kalkış Sistemi (EMALS) ile donatıldı. Liaoning ve Şandong’un ardından donanmaya katılan Fucien, tasarımı ve üretimi tamamen yerli olan ilk uçak gemisi olarak dikkat çekiyor.
İlk deneme seyrini Mayıs 2024’te yapan gemi, 10 Eylül’deki 9. deneme seyrinde Tayvan Boğazı’nı geçerek Güney Çin Denizi’ne açılmıştı. Çin, 2035 yılına kadar 6 uçak gemisinden oluşan güçlü bir filo kurmayı hedefliyor.