Finlandiya Dışişleri Bakanı: Alaska Zirvesi Putin İçin Zaferdi

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Alaska'daki Trump-Putin zirvesinin Rus lider için zafer niteliğinde olduğunu belirtti. Zirvenin Ukrayna meselesinde herhangi bir ilerleme sağlamadığını ve Avrupa'nın sorumluluk üstlenmek zorunda kalacağını vurguladı.

30 Eyl 2025 - 15:55 YAYINLANMA
Finlandiya Dışişleri Bakanı: Alaska Zirvesi Putin İçin Zaferdi

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Euronews’e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen Alaska zirvesinin Rus lider için bir "zafer" olduğunu belirtti. Valtonen, zirvenin herhangi bir somut sonuca yol açmadığını ve Ukrayna ile ilgili taleplerin Rusya tarafından reddedildiğini aktardı.

Zirve öncesinde Trump, Putin’i ateşkese zorlayacağını ve üçlü bir görüşme düzenleyebileceğini açıklamıştı. Ancak bu toplantılar gerçekleşmedi ve Rusya, Ukrayna’daki saldırılarını sürdürürken, NATO hava sahasına yönelik drone saldırılarıyla Avrupa’daki hibrit savaşını da hızlandırdı.

Valtonen, zirvenin Putin’i hem ülke içinde hem de uluslararası arenada meşrulaştırdığını vurguladı: “Putin, Alaska toplantısı ile kendi halkına ve dünyaya güçlü bir lider olarak görüldüğünü gösterdi.”

Bakan ayrıca, Avrupa’nın Ukrayna’nın güvenliğini tek başına sağlamak zorunda kalacağını belirtti. “ABD’nin bir süre sonra Ukrayna’dan ve Avrupa’dan çekileceği kesin. Ukrayna’ya finansal yardım gerektiğinde yükün büyük kısmı Avrupalıların omzunda olacak,” dedi.

 

 

 

Kaynak :
Haber Merkezi

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: