Pakistan–Afganistan Savaşında Son Durum: ABD’den İslamabad’a Destek

Pakistan’ın Afganistan’a yönelik hava saldırıları bölgesel gerilimi açık savaşa dönüştürdü. İslamabad yönetimi, Afganistan’dan kaynaklandığını belirttiği sınır ötesi militan saldırılarına karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlattığını açıklarken, ABD’den de Pakistan’ın “kendini savunma hakkına” destek mesajı geldi.

28 Şub 2026 - 11:54 YAYINLANMA
Pakistan–Afganistan Savaşında Son Durum: ABD’den İslamabad’a Destek

Pakistan’ın Afganistan’a yönelik hava saldırıları bölgesel gerilimi açık savaşa dönüştürdü. İslamabad yönetimi, Afganistan’dan kaynaklandığını belirttiği sınır ötesi militan saldırılarına karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlattığını açıklarken, ABD’den de Pakistan’ın “kendini savunma hakkına” destek mesajı geldi.

37 Nokta Hedef Alındı

Aylar süren düşük yoğunluklu sınır çatışmalarının ardından Pakistan, perşembe gecesi Afganistan’dan geldiğini öne sürdüğü saldırıya karşılık cuma sabahı erken saatlerde hava harekâtı başlattı.

Pakistan Enformasyon Bakanı, operasyon kapsamında Afganistan genelinde 37 noktanın vurulduğunu duyurdu. Yetkililer saldırıların sürdüğünü belirtirken, cuma gecesi yeni bombardıman yapılıp yapılmadığı netleşmedi.

ABD’den Destek Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Allison Hooker, Pakistanlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Washington’un, “Taliban saldırılarına karşı Pakistan’ın kendini savunma hakkını desteklediğini” açıkladı.

Bu açıklama, ABD’nin bölgedeki güvenlik dengeleri açısından İslamabad’a açık diplomatik destek verdiği şeklinde yorumlandı.

Kabil ve Kandahar Hedefte

Operasyon, 2021’de Taliban’ın yeniden iktidara gelmesinden bu yana Afganistan’ın başkenti Kabil’e yönelik en geniş çaplı bombardıman olarak kayda geçti. Ayrıca Taliban liderliğinin güçlü olduğu Kandahar kentine de ilk kez hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Taliban yönetimi, militanlara ev sahipliği yaptığı iddialarını reddederek çözüm için “diyalog” çağrısı yaptı.

Karşılıklı Can Kaybı İddiaları

Taliban sözcüsü Zabihullah Mujahid, Afgan güçlerinin 55 Pakistan askerini öldürdüğünü ve bazılarını esir aldığını iddia etti. Afgan tarafında 13 askerin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Pakistan hükümet sözcüsü Zaidi ise 297 Taliban mensubu ve militanın öldürüldüğünü açıkladı. İslamabad daha önce 12 askerinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Tarafların verdiği kayıp sayıları bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Uluslararası Çağrılar

Çin, Birleşik Krallık ve Birleşmiş Milletler, taraflara gerilimi düşürme ve diyaloga dönme çağrısı yaptı.

Analistler, son saldırıların önceki çatışmalardan farklı olarak Pakistan’ın ilk kez doğrudan Afgan hükümet tesislerini hedef alması nedeniyle çatışmanın boyut değiştirdiğine dikkat çekiyor.

İki komşu ülke arasındaki sınır kapıları büyük ölçüde kapalı tutulurken, ilişkiler son aylarda hızla kötüleşmiş durumda. İslamabad, Pakistan’daki saldırılardan Afganistan’daki militan grupları sorumlu tutarken, Taliban yönetimi bu suçlamaları reddetmeyi sürdürüyor.

Bölgede çatışmaların genişleme ihtimali uluslararası toplumda ciddi endişe yaratıyor.

 

 

Kaynak :
Haber Merkezi

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: